Predsedníčkou politickej strany Náš kraj sa stala Ľuba Kráľová

18.09.2010 Prešov

Prešov 18. septembra (TASR) - Predsedníčkou strany Náš kraj, ktorú začiatkom septembra zaregistrovalo Ministerstvo vnútra SR ako nový politický subjekt, sa dnes stala Ľuba Kráľová.
Rozhodlo o tom 25 delegátov na ustanovujúcom kongrese v Prešove. Za prvého podpredsedu strany zvolili Jána Lipinského a čestným predsedom sa stal Michal Šteňo.
Kráľová pôsobí ako vysokoškolská učiteľka na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V novembri 2009 sa uchádzala ako nezávislá kandidátka o post predsedu Prešovského samosprávneho kraja.
Nová predsedníčka pre médiá uviedla, že ide o stranu regionálneho a občianskeho charakteru, ktorá vzniká prioritne pre potreby pozdvihnutia životnej úrovne obyvateľstva východného Slovenska a vyrovnania regionálnych rozdielov. \"Pôvodne sme zamýšľali, aby politická strana vyjadrovala záujmy najmä rusínskeho a ukrajinského obyvateľstva na východnom Slovensku, ale rozhodli sme sa dnes, že bude to strana, ktorá bude vyjadrovať záujmy Prešovského a Košického kraja, \" konštatovala Kráľová.
Zakladajúci členovia pochádzajú z desiatich východoslovenských okresov a Bratislavy a dnes rozhodli, že sídlo strany s celoslovenskou pôsobnosťou bude v Prešove. Kráľová zdôraznila, že v prípade ich strany sa nedá hovoriť či ide o ľavicový, alebo pravicový subjekt. Vo svojich radoch majú ľudí z oboch politických spektier.
Delegáti dnes schválili aj desať priorít, medzi ktorými sú napríklad regionálny rozvoj, boj proti chudobe, uľahčenie prístupu k eurofondom, obhajoba národnostných práv občanov, zlepšenie dopravnej infraštruktúry, životné prostredie a ďalšie.
Riaditeľ výskumného inštitútu Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba, ktorý je jedným z iniciátorov vzniku strany, konštatoval, že v súčasnom politickom spektre je miesto pre stranu s takýmto zameraním. \"Jednoducho centrálne strany neponúkajú východnému Slovensku taký program, ktorý by bol uspokojivý, \" povedal Duleba.
Kongres sa podľa predsedníčky koná už v septembri vzhľadom na blížiace sa komunálne voľby. Koordinátori budú už na budúci týždeň rokovať s ostatnými stranami o podpore kandidátov na pozície starostov a primátorov. Uviedla, že budú navrhovať vlastných kandidátov na poslancov a rovnako aj starostov niektorých obcí. O pozície primátorov sa pravdepodobne uchádzať nebudú.
 

Vyberte región